Wat is een Fablab

 

Fablab is de afkorting voor Fabrication Laboratory. Fablabs zijn voortgekomen uit universitaire laboratoria in de Verenigde Staten. Het concept is door professor Neil Gershenfeld van het MIT (Massachusetts Institute of Technology)ontwikkeld. Hij wilde het universitaire onderzoek en daaruit voortkomende kennis (= technologie) sneller mondiaal ter beschikking laten komen van creatieve en ondernemende mensen. Het concept telt wereldwijd inmiddels meer dan 300 Fablabs.
Fablab’s in de Benelux (er komen bijna wekelijks FabLabs bij; kijk ook eens op www.fablab.nl)

Fablab Amsterdam The Waag Society
FabLab Den Haag
Fablab Utrecht Protospace
Fablab Groningen
Fablab Gent
FabLab Arnhem
FabLab Leuven
FabLab Truck
FabLab Amersfoort
FabLab Zuid-Limburg
FabLab Enschede

Eigenlijk bestaat de“ontwerp”werkplaats uit een aantal hoogwaardige state of the art machines, elektronica en computers. Het is een lerende omgeving waarin geleerd wordt om te gaan met machines zoals een lasersnijder, CNC-freesmachine en 3D-printer, om zo zelfstandig 2D en 3D ontwerpen te maken. Tevens zal, zoals de lerende omgeving al aangeeft, kennis delen en samen werken aan oplossingen uitgangspunt zijn.Gebruikers van het openbare Fablab delen hun ervaringen en projecten waaraan ze werken, zodat Fablab gebruikers over de hele wereld van elkaar kunnen leren. Zo ontstaat een netwerk, waarin uitdagingen gezamenlijk kunnen worden opgepakt. Deze connectie van netwerken wereldwijd, is de kracht van het Fablab.

Voor wie is een Fablab

Het Fablab, de broedplaats van digitaal ontwerpen en produceren is er voor ontwerpers, technostarters, ondernemers, studenten, architecten, componisten, kunstenaars en ambachtslieden. Maar het open principe maakt het Fablab toegankelijk voor iedereen, van doe-het-zelver tot professional, steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden 

Powered by Stichting vrijwilligers en vrienden van het FabLab Bergen op Zoom