Wat is een FabLab

 

FabLab is de afkorting voor Fabrication Laboratory. FabLabs zijn voortgekomen uit universitaire laboratoria in de Verenigde Staten. Het concept is door professor Neil Gershenfeld van het MIT (Massachusetts Institute of Technology)ontwikkeld. Hij wilde het universitaire onderzoek en daaruit voortkomende kennis (= technologie) sneller mondiaal ter beschikking laten komen van creatieve en ondernemende mensen. Het concept telt wereldwijd inmiddels meer dan 300 FabLabs.
FabLab’s in de Benelux: www.FabLab.nl

De ontwerpwerkplaats heeft een aantal hoogwaardige machines, elektronica en computers. Je kunt hier leren omgaan met machines zoals een lasersnijder, CNC-freesmachine en een 3D-printer. Het doel is dat je uiteindelijk zelfstandig 2D en 3D ontwerpen kunt maken.

Het uitgangspunt van een FabLab is kennis delen en samenwerken aan oplossingen. Gebruikers van het openbare FabLab delen hun ervaringen en projecten waaraan ze werken, zodat FabLab gebruikers over de hele wereld van elkaar kunnen leren. Dit netwerk, dat zich over de hele wereld verspreid, is de kracht van het FabLab.

Voor wie is een FabLab

Het FabLab is een laagdrempelige broedplaats voor ontwerpers, technostarters, ondernemers, studenten, architecten, componisten, kunstenaars en ambachtslieden. Het open principe maakt het FabLab toegankelijk voor iedereen, van doe-het-zelver tot professional, steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Powered by Stichting vrijwilligers en vrienden van het FabLab Bergen op Zoom