Software

 

Binnen het FabLab maken we zo veel mogelijk gebruik van software die kostenloos te gebruiken is. Zo kan je thuis ook goedkoop je eigen tekeningen en bestanden maken. Hieronder vind je een overzicht van wat er zoal te vinden is.

 

2D
Inkscape. Dit programma is een tekenprogramma om 2D tekeningen te maken die geschikt zijn om te gebruiken in combinatie met de lasersnijder.

LibreCAD. Wil je alleen 2D ontwerpen maken, dan is LibreCAD een fantastisch gratis alternatief voor het veel duurdere AutoCAD. Het programma opent alleen .DXF en .CXF files. LibreCAD ondersteunt / exporteert de volgende formaten: DXF, CXF,  BMP, JPG, PNG, PPM, TIF, XBM, XPM

 

3D
Sketchup. Sketchup is een zeer gebruiksvriendelijk 3D tekenprogramma. Groot voordeel is de mogelijkheid 3D modellen van een ander programma te importeren en te gebruiken.

Blender. De leercurve van Blender is best heftig, maar je kan er ook alles mee.

123D design. Makkelijk 3D programma dat betere bestanden geeft om te 3D printen dan Sketchup. Aanmaken van een account op de website is wel verplicht.

DesignSpark Mechanical heeft software voor het ontwerpen van schakelingen, maar ook voor het maken van behuizingen. Natuurlijk kun je er ook andere ontwerpen mee maken.

Tinkercad draait op het web, even registreren. Je bent in enkele minuten 3D objecten aan het tekenen !

 

3D vrije vormen

Meshmixer. Meshmixer is een enorm grappig programma om mee te boetseren en te combineren. Alleen voor Windows.

 

3D vrije vormen

MeshLab. Met MeshLab kan je 3D bestanden repareren. Alleskunner, waarvan je de knoppen moet kennen!

Netfabb studio basic. NetFabb is  een eenvoudig programma om 3D bestanden te repareren en eenvoudige bewerkingen uit te voeren.

Sculptris. Fijn 3D boetseerprogramma waarmee ook ingekleurd kan worden. Workflow 3D Printen

 

3D verwerking / aansturing van 3D printers
Axon2. Axon wordt gebruikt om bestanden klaar te maken voor de 3D printer. Je opent er een .STL mee en maakt er een BfB build file mee.

Cura is ontwikkeld voor de Ultimaker 3D Printer, maar kan ook voor andere 3D printers worden gebruikt (stap 2 t/m 6).

RepetierHost is software om de vertaalslag van een .STL bestaand naar G-Code te maken (stap 2 t/m 6).

 

3D in 2D
123D Make. Met 123D Make kan je 3D modellen in plakjes snijden, die je vervolgens op de lasersnijder kan uitsnijden. Wanneer je deze plakjes weer in elkaar steekt of op elkaar plakt, heb je je 3D model.

 

3D scannen
Kinect2STL. Met Kinect2STL (alleen op Mac) kan je met de Kinect 2,5D foto’s maken. Lastig te installeren, maar makkelijk en snel leuke resultaten.

Reconstructme. Met Reconstructme kan je met de Kinect 3D scans van objecten en personen maken. De bestanden moeten na afloop nog behoorlijk bewerkt worden.

123D Catch. Met 123D Catch wordt aan de hand van een heleboel foto’s een 3D model gegenereerd. Voor 123D Catch dien je een account aan te maken.

 

Electronics
Voor het maken van tekeningen voor pcb’s (printplaten) kun je gebruik maken van AutoDesk 123D-Circuits. Je kunt aan de slag met ontwerpjes voor je Arduino, maar ook om een circuit te ontwerpen waarvan je een aantal pcb’s kunt laten produceren. Je kunt zelfs je Arduino-schakeling testen, zonder maar één onderdeel aan te raken!

Powered by Stichting vrijwilligers en vrienden van het FabLab Bergen op Zoom