Software

 

Binnen het FabLab maken we zo veel mogelijk gebruik van open source software. Deze software is gratis te gebruiken. Zo kun je thuis ook goedkoop je eigen tekeningen maken.

2D

Inkscape. Dit Engelstalig programma is een tekenprogramma om 2D tekeningen te maken die geschikt zijn om te gebruiken in combinatie met de lasersnijder. Het programma is gratis te downloaden voor Windows, Apple en Linux. Je moet je wel registreren.

LibreCAD. Dit Engelstalig programma is een gratis alternatief voor het veel duurdere AutoCAD. Je maakt hiermee 2D tekeningen. LibreCAD is een community van gebruikers. Ondersteuning en documentatie komen dan ook van gebruikers en ontwikkelaars.

3D

Sketchup. Hoewel Sketchup je een 30-daagse periode geeft om te proberen kun je als gebruiker gratis gebruik blijven maken van de webversie. Het is een zeer gebruiksvriendelijk 3D tekenprogramma. Een groot voordeel is de mogelijkheid om 3D modellen van een ander programma te importeren en te gebruiken.

Blender. Deze Engelstalige open source software kun je downloaden voor Windows, Apple en Linux. Hoewel gevraagd wordt om een donatie is dit niet noodzakelijk om met Blender te werken. Het is een zwaar programma dat voornamelijk bedoeld is om modellen zichtbaar te tonen (video).

TinkerCad draait op het web. Wel even registreren. Je tekent binnen enkele minuten 3D objecten.

Meshmixer is handige software om vrij snel 3D ontwerpen te maken en deze vervolgens direct naar de 3D printer te sturen. Zowel voor Windows als MacOS.

MeshLab is een 3D mesh-verwerkingssoftwaresysteem dat is gericht op het beheer en de verwerking van ongestructureerde grote meshes en biedt een set tools voor het bewerken, reinigen, helen, inspecteren, renderen en converteren van dit soort meshes.

Sculptris is een virtueel softwareprogramma voor beeldhouwen, met een primaire focus op het concept van boetseerklei. Gebruikers kunnen virtuele klei trekken, duwen, knijpen en draaien.

3D verwerking / aansturing van 3D printers

Cura is ontwikkeld voor de Ultimaker 3D printer, maar kan ook voor andere 3D printers worden gebruikt.

Repetier is software om de vertaalslag van een .STL bestand naar G-Code te maken.

Ontwerpen

Autodesk 123D Make is een gratis ontwerpprogramma voor 3D-modellen. Het bijzondere aan deze software is het gemak waarmee je modellen importeert en de mogelijkheid om je creaties te produceren. Wilde fantasieën worden werkelijkheid in (onder andere) papieren, keramieken of plastic vorm.

Autodesk 123D Catch is een gratis programma voor het maken van 3D-modellen. Met de software transformeer je afbeeldingen tot een driedimensionaal object, mits er genoeg bruikbaar beeldmateriaal is. Zo maak je bijvoorbeeld een borstbeeld van jezelf met kiekjes, waarbij het belangrijk is dat je een groot aantal foto's (vanuit diverse hoeken) gebruikt.

Powered by Stichting vrijwilligers en vrienden van het FabLab Bergen op Zoom